Diyarbakır Detay Kurtulmuş Kürt Meselesinde, Başbakan'a mı Yardımcısına mı İnanalım?

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, AK Parti iktidarının, "Kürt sorunu vardır" diyerek 9 yıldan beri iktidar olduğunu hatırlatarak, "İktidar partisi ne yazık ki şimdi, 'Kürt meselesi yoktur' diyor. Sayın başbakan yardımcısı dün Diyarbakır'da 'evet Kürt meselesi vardır" demiş, hangisine inanacağız, Başbakana mı yoksa yardımcısına mı?" dedi. Partisinin İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Mardin, Siverek, Şanlıurfa, Siverek ve Adıyaman il teşkilatlarından gelen yaklaşık 500 kişiye konuştu. Partisinin yeni kurulduğunu hatırlatan Kurtulmuş, ancak Türkiye'nin geleceği olarak görülen bir parti olduğunu ifade ederek, "Akan kanı durduracak, barışı sağlayacak, herkesin eşit ve özgür yurttaş olduğu yeni Türkiye'yi inşa edecek bir partiyiz" dedi. Kurtulmuş, iki yıl önce demokratik açılım konuşmalarının yapıldığı bir dönemde de Diyarbakır'da bulunduğunu anımsatarak, "O zaman şunu demiştim, Kürt halkının beklentileri bu kadar yükseltilmişken eğer bu meselenin çözümünde bir adım atılamazsa Türkiye'de kaos, kriz olur. Aman ne olur, herkes şu beyaz sayfayı açsın, barışı kuralım, insanca yaşanan bir Türkiye'yi kuralım. Ancak aradan iki seneden fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen, maalesef meselede adım atılamamıştır. Bu gün hala bu memleketin insanları ölüyor, hala provokasyonlar yapılıyor. Bunları elemle ve gerçekten esefle görüyoruz. 9 yıldır Kürt meselesi var diyerek oy alarak iktidara gelen iktidar partisi ne yazık ki şimdi 'Kürt meselesi yoktur' diyor. Sayın başbakan yardımcısı dün Diyarbakır'da 'evet Kürt meselesi vardır" demiş, hangisine inanacağız, Başbakana mı yoksa başbakan yardımcısına mı?" diye konuştu.

Partisinin bu konudaki çözüm projesini anlatan Kurtulmuş, çözüm önerilerini sıraladı. Kurtulmuş, boş konuşmadıklarını, bu ülkedeki her Allah'ın kulunu kardeş olarak bildiklerini ve adaleti tesis edeceği sözünü vererek, "Toplumsal barış için gönüllü birliktelik. Biz Türklerle Kürtler Çerkezler, Araplar bu topraklara 2011 yılında paraşütle indirilmedik. Bu topraklarda bin seneden fazladır akraba, komşu, kardeş, dost olarak yaşıyoruz ve inşallah kıyamete kadar kardeşçe yaşayacağız" dedi.

Ancak kardeşliğin tek başına yetmediğini, kardeşliğin devam etmesi için adaletin temininin gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, Diyarbakır'da adaletli bir kardeşliği kurmak üzere söz verdiğini anlattı. Anayasayı halkın yapacağını, bunun için de anayasa meclisini seçilmiş bir meclis oluşturacağını savunan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Hayalimiz var diyorlar ya, bizimde bir hayalimiz var. Herkesin eşit ve özgür olduğu bir Türkiye'yi inşa edeceğiz. Devleti millet denetleyecek bunun için yine halk tarafından seçilmiş denetim meclisleri bütün Türkiye'den gelerek denetleme yapılacak. Kürt sorunu çözülmeden adalet tesis edilemez. Alevilerin, Kürtlerin dindarların sorunlar var. Bunların arasındaki en yakıcısı Kürt sorunudur. Bununla ilgili olarak orta sahada top koşturma devri geride kaldı. Çözüm, eşit yurttaşlıktan demokrasiden adaletten, herkesi hazreti insan olarak görmekten geçiyor. Çözüm açık ve şeffaf bir şekilde yürütülecek. Asla devlet sırrı diyerek birtakım bahanelerin arkasına sığınılmayacak. Fırat'ın doğusundaki binlerce faili meçhullerin hesabı sorulacak. Bütün defterler ortaya çıkarılacak. Çözüm bir dayatma olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti ile vatandaşları arasında bir uzlaşma ve barışma şeklinde gerçekleştirilecektir. Ana dili ana sütü kadar helaldir. Bu ülkede insanların ana dillerini geliştirmesinin önündeki engeller kaldıracak. Herkes ana dilini ve kültürünü istediği gibi yaygınlaştıracak. Değiştirilmiş olan il ilçe ve köylerin isimleri tekrar geri verilecek. Biz diyoruz ki il genel meclisleri ve belediye meclisleri kaldırılarak il meclisleri kurulacak her il kendisiyle ilgili kararlara kendisi karar verecek. Bunu taahhüt ediyoruz. "

Bölgede çok şeylerin yaşandığını, Diyarbakır cezaevinin sistematik bir işkence merkezi gibi çalıştığını kaydeden Kurtulmuş, "HAS Parti Genel Başkanı Başbakan olduğu zaman, ilk yapacağı ilk iş bölgede yıllardır devlet adına işlenen terörden işkenceden, faili meçhul cinayetlerden, çocuklarını kaybetmiş ailelerden, köyleri yakılmış insanlardan devlet adına özür dileyerek, bu süreci başlatacağız. Diyarbakır cezaevleri insan hakları ve adalet müzesine dönüşecek. Örgütlerin silah bırakması ve topluma kazandırılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılacak. Bu program HAS Parti'nin iktidarında Türkiye'de uygulanacak toplumsal barışı tesisi edecek gönüllü birliktelik projesidir. 75 milyon yumruklarımızı sıkarak değil, ellerimizi sıkarak barışa, adalete koşuyoruz" şekilnde konuştu. (Doğan Haber Ajansı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şivan Perwer Fotoğrafları

Selahattin Demirtaş Fotoğrafları,Resimleri

Leyla Zana Fotoğrafları,Resimleri