Diyarbakır'da Mayıs Ayında Ölenler Anıldı

Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu 78'ler Girişimi, 5 Nolu olarak ün yapan Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 18 Mayıs 1982'de kendilerini ateşe vererek yakan Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Necmi Öner, Mahmut Zengin ile Mayıs ayları içerisinde idam edilenleri anmak için basın açıklaması yaptı. Kentte daha sonra yürüyüş düzenlendi.


Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu 78'ler Girişimi üyesi 50 kişi 12 Eylül döneminde işkencelerle gündeme gelen E Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir araya gelerek, Mayıs ayı içinde cezaevinde kendisini yakarak ölen, Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Necmi Öner, Mahmut Zengin ile geçtiğimiz yıllarda yine mayıs ayı içinde idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını andı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan 78'ler Türkiye Meclisi üyesi Ahmet Andiç, Mayıs ayında yaşamını yitiren arkadaşlarının, yurtseverliğin ana halkası olduğunu belirterek, sorumluları toplum vicdanında ve insanlığın ortak değeri hukukta aydınlanması için Diyarbakır Cezaevi Gerçeği'ni Araştırma ve Adalet Komisyonu'nu kurduklarını dile getirdi. Grup üyeleri, daha sonra cezaevi önüne karanfiller bıraktı.

Diyarbakır'da Mayıs ayında ölenleri anmak için aralarında BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı Nursel Aydoğan, Avrupa Parlamentosu eski milletvekillerinden Feleknez Uca ve BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın'ın bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi yürüyüş düzenledi.

AKP aleyhine, PKK lehine slogan atılan yürüyüşte ölen PKK'lıların fotoğrafları taşındı. Hasan Andiç, yürüyüşün ardından yaptığı açıklamada, (Doğan Haber Ajansı) 
kaynak:haberler.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şivan Perwer Fotoğrafları

Selahattin Demirtaş Fotoğrafları,Resimleri

Leyla Zana Fotoğrafları,Resimleri