Silvan (AMED)

Diyarbakırın Silvan İlçesi Hakkında;

Arazi Yapısı

Silvan ilçesi batısında Diyarbakır merkez ilçe ve Hazro ; kuzeyinde Lice ve Kulp ilçeleri ; doğusunda Batman ili, güneyinde Bismil ilçesi ile komşudur. Diyarbakır?a 82 km uzaklıktadır. Düz bir arazi yapısına sahip gibi görünsede dağlık yerleride vardır. Keskin kayalıklara sahiptir. Yüz ölçümü 1.373 km'dir. Arazi genellikle engebelidir. 1500 metreyi bulan Albat Dağları Silvan'ın arkasındasır. Albat dağları ova boyunca ilçeyi doğudan batıya keser. İklim [değiştir] Silvan'da karasal iklim egemendir. Yazları çok sıcak geçer. Ama, kış soğukları Doğu Anadolu'da olduğu kadar şiddetli değildir. Bugüne değin ölçülen en yüksek sıcaklık 46,2° ile 21 Temmuz 1937 gününde, en düşük sıcaklık ise -24,2° ile 11 Ocak 1933 günü olmuştur. 496 milimetre olan yıllık ortalama yağış tutarının ancak yaklaşık %2'si yaz aylarında düşer. Yıllık yağış tutarı Silvan'da 729 mm dir. Silvanda ki baraj dan dolayı nem biraz da olsa artış gösteriyor. Ortalama nem, en çok Aralık ve Ocak aylarında ölçülmüştür. Bu aylarda %77'ye çıkar. Temmuz-Ağustos aylarında ise nispi nem değerleri %20'ye düşmektedir.

Bitki örtüsü

Doğal bitki örtüsünü, genellikle otsu bitkilerin ağır bastığı bozkır bitkileri oluşturur. Bunlar ilkbaharda kısa bir süre içinde yeşerip çiçeklenir, ama yağışların kesilmesiyle yaz başında kururlar. Orman bakımından çok yoksul olan dağlarında yer yer meşe topluluklarına rastlanır. Ama ormanlar, ilçenin toplam yüzeyinin onda birini bile bulmaz.

Hidrografyası

İlçedeki tek çay diyarbakır kaysısıdır. En önemli gölü ise Batman baraj gölüdür.

Sanayi

2005 yılında silvan milletvekili ihsan arslan liderliğinde Silvan beledye başkanı Fikret Kaya nın çabalarıyla 67 Silvan'lı işadamının ortak girişimi Silvan Güçbirliği A.Ş kurulmuş olup, tekel, in özelleştirme kapsamında ihaleye çıkardığı 60 dönümlük kompleksini satın alınmıştır. 10.000 m2 kapalı 4 adet çelik kontrüksiyon bina da modern bir su şişeleme tesisi hizmete alınarak elliye yakın kişiye istihdam sağlanmıştır. Kanıya mezın su havzasının kalsiyum zengini suyu malabadi markası adı altında şişelenmiş olup satışa sunulmuştur. Şimdilik tüm bölgede yakın gelecekte avrupa da satışa sunulacak doğal mineral deposu malabadi su aynı zamanda kollektif girişimin bölgedeki üncülüğünü yapmaktadır. En eski sanayii kuruluşu olan silvan un fabrikası geçmişin acı tecrübelerinden buyuk dersler cıkarmış olup, silvan ovasının kaliteli buğdayını işleyerek silvan unu tüm bölgede LİDER konuma getirmiştir.

Ekonomik coğrafya özellikleri

Sosyo-ekonomik birçok nedenden dolayı tarımla iştigal eden Silvan nüfusu %65?lerden aşağıya hızla düşmektedir. İlçede tarıma uygun arazilerin %85?i ekilmektedir. Bu da toplam arazimizin % 45?ne tekabül eder. Silvan?ın ormanlık alan ortalaması %23'dür ve Ülke ortalaması olan %26?ya yakındır. Bu ormanların büyük bölümü planlara göre bozuk baltalık ormanlardır. Buna rağmen ormana dayalı sanayisi yoktur.

Tarımsal faaliyetleri


Yer şekilleri engebeli olduğundan tarımda makine kullanımı fazla gelişmemiştir. Çok verimli toprakları olmasına rağmen sulanılabilir toprak oranı çok azdır. Tarımsal ürünlerimiz tütün, buğday, nohut, pamuk yetiştirilir. Son yıllarda mısır üretimiçok yüksek bir hızla artmaktadır.

Hayvancılık faaliyetleri

Hayvancılık faaliyetleri tarıma dayalıdır. İlçede küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık görülür. Hayvancılık fazla yer kaplamıyor, genelede kırsal kesimlerde görülür.

Nüfus

Diyarbakır'ın en çok nüfus barındıran ilçesidir. Silvan Diyarbakır'ın kırsal nüfusu şehir nüfustan orantılı olan tek ilçesidir. İlçede köyler yol boyunda ve ilçenin orta kesiminde toplanmıştır. 100km²'ye ortalama 5 köy düşer. İlçede nüfus yoğunluğu 65 kişi/kilometrekare'dir. Ortalam köy nüfusu 712'dir. Silvan?ın nüfusu son sayımda 126.256 kişi gösteriyor. Silvan sosyoyapı bakımından Zaza[kaynak belirtilmeli] ve Kürtlerden[1] oluşmaktadır.

Kültür Kültürel faaliyetler

Her yıl Hicri takvim e göre 1 Mayıs'ta baharın gelişi anlamına gelen seregulan kutlanır. Burada tüm halk piknik yapar konserler olur. Bir de Silvan'daki bir aşirete özgü olmasına rağmen daha sonra tüm Silvan'lıların çoşkuyla kutladığı geleneksel Murat şenlikleri Kumgölü?nde kutlanır.

Meskenleri

Evler genelde siyah taş denilen çok sağlam kesme taşlardan veya modern yapı malzemelerinden yapılmıştır. Damları da betonarmeden yapılmış olup taş dokusuyla uyum güstermiştir. Bazı evlerde ise alt katta yazın serin olan oturma salonları hala revaçtadır. Yeni yapılan binalar artık taş olmaktan çıkmış yeni modern araçlarla yapılıyor. dağ köylerindeki muazzam taş işçiliği birbiriyle adeta yarışırcasına ermeni ustalarının ellerinden çıkan birer sanat eseri gibi bugun bile tüm ihtişamıyla zamana meydan okurcasına dimdik ayakta duruyor. Pencereler genelde geniş ve süslemeler bulunuyor.ova köylerinde haberleşme amaçlı kullanılmak üzere insan gücü ile toprak taşınarak oluşturulan yüksek tepeler tüm havzayı birbirine bağlayarak iletişim sağlayan doğal bir ağ oluşturmuştur.


Eğitim durumu

İlçede 3 lise ve 13 ilköğretim okulu vardı son yıllarda kurulan Anadolu ve Anadolu öğretmen lisesi ile lise sayısı 5'e çıktı. İlçe'de anaokulu var. 3 tane dershane var. ÖSS de başarı oranı %5,5 tir. Okul Öncesi Eğitimde Okullaşma Oranı %18, İlköğretimde Okullaşma Oranı %96, Ortaöğretimde Okullaşma Oranı %50, Mesleki ve Teknik Liseler Okullaşma Oranı %4 dür. Okur Yazar Oranı %69.57 (Türkiye %87,3) (erkek %87, Türkiye %94), (Kadın %57, Türkiye %81)'dir. Ortalama Sınıf Mevcudu İlköğretimde 51 (Türkiye 38), ortaöğretimde 47 (Türkiye 32)'dir.

Silvan Fotoğrafları




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şivan Perwer Fotoğrafları

Selahattin Demirtaş Fotoğrafları,Resimleri

Leyla Zana Fotoğrafları,Resimleri